Rólunk

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központja a Gazdaság– és Társadalomtudományi Karhoz tartozó önálló szervezeti egység.

A Központ több mint 40 éves múltra tekint vissza, jogutódja az 1970–ben létrehozott Nyelvi Intézetnek, amely kezdetben a kari nyelvi csoportokat, majd később a nyelvi alapon szerveződő nyelvi csoportokat foglalta magában.

Jelenlegi struktúrája 2002–ben jött létre, amikor szerkezetét az új feladatok ellátására át kellett alakítani. Neve megváltozott, de feladata, célja, szellemisége nem. A Központ keretein belül működik továbbra is a Tolmács– és Fordítóképző, ahol 5 különböző szakirányú továbbképzési szakon folytathatnak tanulmányokat a már legalább alapképzési oklevéllel rendelkező hallgatóink; a BME Nyelvvizsgaközpont, ahol hallgatóink és külsős nyelvtanulók is államilag elismert nyelvvizsgát szerezhetnek; a BME Nyelviskola, amely nyelvoktatási szolgáltatást nyújt az egyetem falain kívülről jövő idegen nyelveket tanulni vágyóknak is.

A Központ fő feladata továbbra is a BME hallgatók idegen nyelvi írásbeli és szóbeli kommunikációs készségeinek fejlesztése, célja, hogy hallgatóinkat a szaktudás mellett olyan idegen nyelvi tudással is felvértezzük, amely lehetővé teszi számukra a gyorsan fejlődő tudományok legfrissebb eredményeinek nyomon követését tanulmányaik során, majd bekapcsolódásukat a nemzetközi tudományos életbe; szellemisége pedig, hogy mindezeket legjobb tudásuk szerint végezzék. A fenti feladatoknak és céloknak megfelelően a Központ kutatási területe a nyelvoktatás, ezen belül is a szaknyelvoktatás és vizsgáztatás módszertana. Hazai és nemzetközi kapcsolatai, itthoni és külföldi továbbképzéseken, konferenciákon való részvétele hozzájárul ahhoz, hogy munkáját színvonalasan végezze, és hogy elismert szerepet töltsön be az idegen nyelveket oktató magyar felsőoktatási egységek sorában.

Dr. Fischer Márta
A BME GTK Idegen Nyelvi Központ igazgatójaRólunk mondták Hírek Szervezeti felépítés Munkatársak Médiamegjelenések Pályázatok Kelemen Éva Alapítvány Idegen Nyelvi Központ Szervezeti és Működési Szabályzat Rektori – Kancellári Utasítás